O sa fac un scurt istoric al situaţiei în care noi, cadrele didactice, am fost plasaţi.
Voi menţiona doar actele normative importante, dintr-un total de mai mult de 50 de legi, ordonanţe de urgenţă, decizii ale Curţii Constituţionale, note, adrese...
În decembrie 2008, Parlamentul a adoptat o lege (L221), din raţiuni electorale – bănuiesc că aţi mai auzit asta, nu? – prin care salariile personalului din învăţământul preuniversitar au crescut cu un procent de 35% (aproximativ, detaliile nu contează). Guvernul de atunci, Tăriceanu, a refuzat să aplice prevederile legii, spunând că nu sunt bani. Guvernul de după, Boc, a refuzat la fel... Ce poţi face dacă eşti cadru didactic şi nu ţi se aplică o lege care îţi recunoaşte unele drepturi? Legal, numai un lucru: te adresezi instanţei de judecată. Nu ştiu alţii ce au făcut, însă un sindicat din Buzău a apelat la instanţă. Şi a câştigat. Definitiv şi irevocabil.
Din acest moment apare prima problemă...
Directorii cărora hotărârea judecătorească le era opozabilă, aveau 3 variante: să execute hotărea, să rişte un dosar penal pentru neexecutarea unei hotărâri executorii, sau să îşi dea demisia. Din câte cunosc eu, niciun director nu a dorit dosar penal, dar nici să-şi dea demisia, aşa că au ales să execute hotărârea instanţei de judecată (mai ales că, printr-o interpretare puţin forţată, li se aplica şi lor).
Sper că până aici totul vă este clar (dacă nu, vă stau la dispoziţie cu răspunsuri la eventualele întrebări – găsiţi datele mele la "Contact").
Hotărârea cu pricina a fost dată în octombrie 2009. Până aici, totul pare frumos... Adică, chiar dacă, iată, Guvernul nu execută o lege adoptată de Parlament, poţi lupta, cerând în instanţă executarea acesteia. Ceea ce, în exemplul nostru, s-a şi obţinut...
Numai că, înainte de emiterea hotărârii, Guvernul, probabil aflând de demersul sindicatelor, a adoptat OUG 41/ 2009 care suspendă aplicarea Legii 221 pe perioada 1.05.2009-31.12.2009. Din interpretarea mea, care e una întemeiată legal, în acest caz, ceea ce a câştigat sindicatul prin hotărârea judecătorească, este mărirea salariilor, conform Legii 221/2008, pentru perioada 01.10.2008 (când a intrat în vigoare Legea 221/2008) - 01.05.2009, de când aplicarea Legii 221/2009 a fost suspendată de OUG 41/2009. Ei bine, unii directori nu au interpretat aşa (şi evident că au greşit). La fel au interpretat şi liderii de sindicat; şi au greşit şi ei. Acesta a fost un prim punct de naştere a conflictului.
Aşadar, pe scurt: avem o lege care reglementează mărirea salariilor cadrelor didactice de la 01.10.2008, avem o ordonanţă de guvern care suspendă aplicarea legii pe perioada 01.05.2009-31.12.2009 şi o hotărâre judecătorească prin care unii directori (din Buzău) sunt obligaţi să aplice legea de mărire a salariilor.
Cum unii directori nu au ţinut cont de prevederile OUG 41/2009, au continuat să plătească salariile profesorilor după prevederile Legii 221/2008. Numai că, Ministerul Educaţiei, pe de o parte, a alocat fonduri şcolilor în funcţie de numărul elevilor din şcoală (conform noilor reglementări), iar pe de altă parte a atras atenţia că mărirea salariilor cadrelor didactice, acolo unde s-a câştigat în instanţă, se efectuează numai până la 01.05.2009, eşalonat pe trei ani.
Aşa se face că uenle şcoli, spre exemplu, au acordat în ianuarie salarii mărite, contrar prevederilor legale, iar în februarie au fost nevoite sa recupereze o parte din bani (iar dacă nu au facut-o, o vor face sigur în martie).
În aceste condiţii, în luna februarie unele cadre didactice au primit salarii mai mici, sau nu au primit decloc. Şi aşa a apărut propunerea de a fi solidari. Adică, cei care au luat un salariu în februarie, să se solidarizeze cu cei care, în aceeaşi lună, au luat un "salariu mai mic". Numai că nu s-a spus că aceştia din urmă au luat, în lunile din urmă, un salariu mai mare, astfel încât, de fapt, salariile au fost la fel... Sigur, peste asta s-a mai suprapus şi greşeala unor primării care, luate pe nepregătite, nu au repartizat corect fondurile către şcoli, din cauza schimbărilor legislative, dar această situaţie se va remedia în scurt timp.