luni, 22 martie 2010

Buzău. Povestea, de la început...

O sa fac un scurt istoric al situaţiei în care noi, cadrele didactice, am fost plasaţi.  
Voi menţiona doar actele normative importante, dintr-un total de mai mult de 50 de legi, ordonanţe de urgenţă, decizii ale Curţii Constituţionale, note, adrese...
În decembrie 2008, Parlamentul a adoptat o lege (L221), din raţiuni electorale – bănuiesc că aţi mai auzit asta, nu? – prin care salariile personalului din învăţământul preuniversitar au crescut cu un procent de 35% (aproximativ, detaliile nu contează). Guvernul de atunci, Tăriceanu, a refuzat să aplice prevederile legii, spunând că nu sunt bani. Guvernul de după, Boc, a refuzat la fel... Ce poţi face dacă eşti cadru didactic şi nu ţi se aplică o lege care îţi recunoaşte unele drepturi? Legal, numai un lucru: te adresezi instanţei de judecată. Nu ştiu alţii ce au făcut, însă un sindicat din Buzău a apelat la instanţă. Şi a câştigat. Definitiv şi irevocabil. 

Din acest moment apare prima problemă...
Directorii cărora hotărârea judecătorească le era opozabilă, aveau 3 variante: să execute hotărea, să rişte un dosar penal pentru neexecutarea unei hotărâri executorii, sau să îşi dea demisia. Din câte cunosc eu, niciun director nu a dorit dosar penal, dar nici să-şi dea demisia, aşa că au ales să execute hotărârea instanţei de judecată (mai ales că, printr-o interpretare puţin forţată, li se aplica şi lor).

Sper că până aici totul vă este clar (dacă nu, vă stau la dispoziţie cu răspunsuri la eventualele întrebări – găsiţi datele mele la "Contact").
Hotărârea cu pricina a fost dată în octombrie 2009. Până aici, totul pare frumos... Adică, chiar dacă, iată, Guvernul nu execută o lege adoptată de Parlament, poţi lupta, cerând în instanţă executarea acesteia. Ceea ce, în exemplul nostru, s-a şi obţinut... 
Numai că, înainte de emiterea hotărârii, Guvernul, probabil aflând de demersul sindicatelor, a adoptat OUG 41/ 2009 care suspendă aplicarea Legii 221 pe perioada 1.05.2009-31.12.2009. Din interpretarea mea, care e una întemeiată legal, în acest caz, ceea ce a câştigat sindicatul prin hotărârea judecătorească, este mărirea salariilor, conform Legii 221/2008, pentru perioada 01.10.2008 (când a intrat în vigoare Legea 221/2008) - 01.05.2009, de când aplicarea Legii 221/2009 a fost suspendată de OUG 41/2009. Ei bine, unii directori nu au interpretat aşa (şi evident că au greşit). La fel au interpretat şi liderii de sindicat; şi au greşit şi ei. Acesta a fost un prim punct de naştere a conflictului.
Aşadar, pe scurt: avem o lege care reglementează mărirea salariilor cadrelor didactice de la 01.10.2008, avem o ordonanţă de guvern care suspendă aplicarea legii pe perioada 01.05.2009-31.12.2009 şi o hotărâre judecătorească prin care unii directori (din Buzău) sunt obligaţi să aplice legea de mărire a salariilor.
Cum unii directori nu au ţinut cont de prevederile OUG 41/2009, au continuat să plătească salariile profesorilor după prevederile Legii 221/2008. Numai că, Ministerul Educaţiei, pe de o parte, a alocat fonduri şcolilor în funcţie de numărul elevilor din şcoală (conform noilor reglementări), iar pe de altă parte a atras atenţia că mărirea salariilor cadrelor didactice, acolo unde s-a câştigat în instanţă, se efectuează numai până la 01.05.2009, eşalonat pe trei ani.
Aşa se face că uenle şcoli, spre exemplu, au acordat în ianuarie salarii mărite, contrar prevederilor legale, iar în februarie au fost nevoite sa recupereze o parte din bani (iar dacă nu au facut-o, o vor face sigur în martie).
În aceste condiţii, în luna februarie unele cadre didactice au primit salarii mai mici, sau nu au primit decloc. Şi aşa a apărut propunerea de a fi solidari. Adică, cei care au luat un salariu în februarie, să se solidarizeze cu cei care, în aceeaşi lună, au luat un "salariu mai mic". Numai că nu s-a spus că aceştia din urmă au luat, în lunile din urmă, un salariu mai mare, astfel încât, de fapt, salariile au fost la fel... Sigur, peste asta s-a mai suprapus şi greşeala unor primării care, luate pe nepregătite, nu au repartizat corect fondurile către şcoli, din cauza schimbărilor legislative, dar această situaţie se va remedia în scurt timp.

10 comentarii:

  1. Fundamental gresit. Adevarul este cel stabilit de hotararea judecatoreasca. Punct. Evident, este vorba despre adevarul juridic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Posibil sa existe vreo hotarare pe care sa nu o cunosc...
    Puteti sa imi spuneti la care hotarare judecatoreasca va referiti?

    O zi buna,
    Emil Alexandtu Moise

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma refer la toate hotararile judecatoresti care demonteaza argumentatia dumneavoastra, in special cu referire la OUG 41-2009, un act normatic care nu avea cum sa produca vreodata efecte, pentru ca se referea la texte declarate deja neconstitutionale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimate Domn,
    Nu stiu daca aveti studii juridice, insa lucrurile sunt foarte simple. Credeam ca imi spuneti de existenta vreunei hotarari judecatoresti pe care nu o stiu. Hotararea respectiva este nelegala si ma pregatesc sa sesizez CSM. Am avut deja o audienta la conducerea Tribunalului pe aceasta tema. Acum suntem la momentul in care nu mai folosim opinii. Concluzia este ca liderii de sindicat, impreuna cu jurista sindicatului, s-au folosit de cadrele didactice impotriva intereselor acestora din urma.
    Va doresc o zi placuta!
    Emil Alexandru Moise
    p.s. Dumneavoastra ati citit hotararea judecatoreasca la care faceti referire? Eu da. Este ingrozitor ca cineva a putut sa o conceapa asa...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara,
    Nu ma pricep deloc la domeniul juridic. Am vazut insa Decizia Curţii Constituţionale nr. 106 din 4 februarie 2010. Schimba ceva sau e tardiva? Inteleg ca prin aceasta decizie este declarata neconstitutionala OUG 41 sau anumite articole.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate Domn/Stimata Doamna,

    Nu exista nicio decizie a Curtii Constitutionale care sa declare neconstitutionala OUG 41 sau articole ale acestei ordonante! Tocmai aici e problema noastra, a cadrelor didactice. Aceasta ordonanta de urgenta a blocat marirea salariilor incepand cu 01.05.2009. Sindicatele trebuia sa se concentreze asupra acestui act normativ. Au facut asta cei din Tulcea, au ajuns la Curtea Constitutionala si acolo s-a intrat intr-un blocaj. Cred ca daca mai multe sindicate ar fi facut acelasi lucru, atunci, sansele ar fi fost sporite.
    Intre timp OUG 41 s-a abrogat, cum s-a abrogat si Legea 221/2008 de marire a salariilor si din ianuarie 2010 am plecat, conform noii legi a salarizarii bugetarilor, cu salariul din 31.12.2009 care trebuia sa fie marit in baza Legii 221, dar a fost la fel ca in 2008 datorita OUG 41. In acest punct orice am face este fara rezultat. A fost o lupta corecta a sindicatelor cu Guvernul, pe care sindicatele au pierdut-o. Asta e! Ne putem resemna si sa asteptam ivirea unei noi posibilitati de a cere marirea salariului. Ceea ce, dupa cum vedem ca stau lucrurile in tara, nu se poate intampla prea curand. Dar asta nu justifica un demers nelegal, prin care afectezi 50 000 de copii trimitandu-i acasa de la ore si sunt expuse cadrele didactice la sanctiuni care pot merge pana la desfacerea contractului de munca si chiar intocmirea unui dosar penal.
    Insa, asa cum am anuntat, eu am o solutie si sper sa demarez demersul pe care l-am gandit. Daca voi reusi, toate cadrele didactice din tara vor primi salariul marit.
    O seara placuta!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara,

    Ca sa va raspund mai pe scurt: Decizia Curţii Constituţionale nr. 106 din 4 februarie 2010 nu declara neconstitutionala OUG 41/2009, asa cum afirmati! Cum adica ati vazut asta? Ati citit asta in decizie? Va cer scuze, insa va recomand sa mai cititi o data, mai cu atentie!

    O seara placuta!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineata,
    Am mai citit o data, mai cu atentie, si vad acelasi lucru, ca declara ca neconstitutionale exact art 2 si 3 ale ordonantei 41, cele referitoare la cresterile salariale. Eu intrebam daca aceasta decizie este tardiva. Am gasit insa ca daca o OUG nu este contestata in 45 de zile ea este valabila. (ma exprim in termeni vulgari, caci am precizat ca nu ma pricep deloc la domeniul juridic). Ceva dubios este totusi, pentru ca nu zice nici un oficial ca ceea ce cerem nu este legal, ci numai ca forma nostra de protest este nelegala, ceea ce recunoastem majoritatea. A fost insa adoptata intr-un context exceptional,dupa cum stiti si dumneavoastra. Scoala dumneavoastra este atunci un caz fericit daca nici in noiembrie nici in decembrie nu ati luat salariul marit si deci nu sunt motive sa luati acum salariul diminuat.
    Este oricum revoltator ca-si bat joc de noi votand in unanimitate legea cu marirea salariilor cu 50%. (nici nu-mi amintesc sa fi cerut noi vreodata o asa marire, caci noi ne gandeam mereu sa nu care cumva sa destabilizam economia... ceream mariri de salarii de bun simt desi si acum profesorii cu vechime de 10-15 ani au cel mult 12 mil.) S-au jucat de-a legea...asta-i Romania.
    Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimate Domnule "Anonim",

    Repet ce am mai spus: nu stiu unde ati citit dumneavoastra -- iata, acum spuneti ca ati facut asta cu atentie! -- insa Decizia Curtii Constitutionale nr. 106/febr. 2010 nu declara ca neconstitutionala OUG 41/2009 si nici prevederi din aceasta ordonanta. Daca ar fi asa cum spuneti dumneavoastra atunci salariile noastre ar trebui sa fie marite conform Legii 221/2008, caci OUG 41 a fost piedica cresterii acestora, dupa ce s-a castigat primul proces in instanta. Eu voi iesi primul in fata pt asta, daca imi dati un text in care OUG sa fie declarata necosntitutionala (adica daca imi dati o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens).
    Dar nu e asa, adica acea decizie a Curtii Constitutionale nu declara ca neconstitutionala ordonanta respectiva, cum nici o alta decizie a Curtii nu face asta. Ar fi extrem de usor sa obtinem, chiar si din urma, cresteri salariale, daca OUG 41/2009 ar fi neconstitutionala.
    Va rog sa imi trimiteti un link unde pot citi decizia cu pricina, sau va rog sa mi-o trimiteti atasata, prin email (aveti adresa mea la "Contact").
    Nu este adevarat nici ce spuneti ca o OUG poate fi atacata doar in 45 de zile! Asta unde ati mai citit?
    Insa OUG 41/2009 a fost atacata ca neconstitutionala de Sindicatul din Tulcea, iar Curtea Constitutionala nu s-a putut pronunta deoarece intre timp OUG 41 a fost abrogata (Curtea nu se poate pronunta decat pe acte in vigoare).
    Nu stiu daca e corecta afirmatia cum ca ceea ce am cere este nelegal, iar eu nu am spus asta niciodata. Ceea ce cerem nu are acoperire legala, dar asta e altceva. De ce nu are? Pt ca noi cerem marirea salariilor in baza Legii 221/2008, iar aceasta a fost suspendata in mai 2009 prin OUG 41/2009. Prin urmare, din mai nu-si mai poate face efectul actul pe care noi il invocam pt marirea salariilor. Cererea noastra nu este nelegala, este inutila, absurda, fara temei legal, cum doriti sa ii spuneti.
    Din acest motiv nici oficialii nu pot spune ca e nelegal ceea ce cerem. Dar asta nu inseamna ca ni se poate da ceva, daca noi cerem in baza unei legi care a fost suspendata.
    Guvernul a avut o lupta cu sindicatele si a castigat. Asta e! Putea fi invers...
    Sindicatele au luptat corect pana la un punct si felicit Sindicatul din Buzau pt prima hotarare pe care a castigat-o! Intre noi fie vorba, nici nu avea cum sa nu castige! Dar 1. ce a castigat e valabil pana in 01.05.2009, iar 2. ceea ce face acum Sindicatul din Buzau (S.I.P) e nu numai condamnabil, dar si foarte periculos!
    Insa mai exista o solutie! Stiati asta?
    O zi placuta!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna dimineata,
    Sunt inca buimacit de atatea informatii talmes-balmes. Nu am vazut sentinta civila nr.853 din 14 octombrie 2009 care decide acordarea maririlor salariale cnf. 221/2008. Dar daca OUG 41 era in vigoare de la inceputul lunii mai 2009 si 1. modifica art.2 al legii 221 ;2. abroga articolul 3 al legii 221 cum oare sa dai o asemenea sentinta? Se specifica exact in hotararea judecatoreasca intervalul in care personalul didactic ar fi beneficiat de aceasta marire salariala? E posibil sa fie o executare eronata a hotararii judecatoresti?
    Renunt sa mai analizez situatia, oricum nu mai inteleg nimic.
    Multumesc ca ati avut rabdare sa explicati unui ignorant... cat este de ignorant :).
    Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere