luni, 22 martie 2010

Întrebări şi sugestii

Doresc ca demersul meu să fie unul corect şi astfel depun toate eforturile pentru a mă pune la punct. Vă rog, dacă aveţi întrebări, să le adresaţi aici, la rubrica de Comentarii. Sigur, puteţi folosi şi datele personale, pe care le găsiţi în Contact, însă aici întrebările sau sugestiile voastre vor fi vizibile pentru cei/cele care vizitează siteul şi pot sugera, la rândul lor, alte întrebări ori sugestii. 

Vă mulţumesc!

43 de comentarii:

  1. Pe site-ul ISJ Buzau au fost postate concluziile expertizei audit la cateva scoli.
    Va rog sa-mi raspundeti pe intelesul unei persoane putin deprinse cu termenii juridici: nu cumva li se cere sa inapoieze sumele primite prin ignorarea OUG/41/2009? Nu cumva se declara gresita incadrarea facuta la 1 ianuarie 2010?
    Daca am protestat pana acum si am inteles ca am procedat gresit, nu pot invoca in apararea mea faptul ca nu am primit ca drept salarial nici macar salariul minim garantat de stat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Inca nu am citit concluziile la care va referiti. Dar daca cineva a primit salariul ignorandu-se prevederile OUG 41/2009, va trebui sa restituie banii necuveniti. OUG 41 e un act normativ care trebuie sa fie respectat.
    La inceputul lui ianuarie 2010, nu se putea face alta incadrare, in mod legal, decat in baza prevederilor OUG 41/2009.
    Daca ati protestat pana acum, opinia mea este ca da, ati procedat gresit, daca protestul a avut loc in timpul programului dumneavoastra de lucru, pentru ca protestul nu avea acoperire legala.
    Daca nu vi se asigura salariul minim garantat este o incalcare a dreptului dumneavoastra salarial, recunoscut prin lege. Daca asa stau lucrurile, ii puteti adresa directorului rugamintea sa remedieze situatia, iar daca nu veti primi un raspuns satisfacator va puteti adresa instantei unde veti avea sanse sa castigati.
    Dar daca intr-o luna ati primit un salariu mic pentru ca in alta, anterior, ati primit un salariu mai mare decat vi s-ar fi cuvenit in mod legal, nu inseamna ca vi s-a incalcat dreptul la un salariu minim garantat.

    RăspundețiȘtergere
  3. BA DA. EXACT ASTA LI SE CERE SA FACA. S-A TRANSFORMAT TOTUL INTR-O REVOLUTIE. AS VREA SA IL FELICIT PE D-L MOISE PENTRU FAPTUL CA A FOST EXCLUS DIN S.I.P. BUZAU. UUUUUUUUUUUUUOOOOOOOOO

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Moise,

    Poate pare un pic pe langa subiect intrebarea mea...Eu m-am reintors de curand la catedra (revenire di C.I.C), in cazul meu nu exista acea marire salariala de 33% si nici nu voi beneficia de ea, din motive pe care nu are rost sa le explic (nu ca nu mi-as fi dorit aceasta marire, ba dimpotriva). Cu toate astea, salariul meu "fabulos" de 900 lei s-a transformat in "uriasa" suma de 300 lei, pe o luna muncita. Eu nu am nimic de castigat din greva asta, tot asa cum nici Statul nu are nimic de pierdut platindu-ma CORECT, sunt doar un fel de "victima colaterala", sa zicem asa. Da, am semnat pt greva! Da, sunt total de acord cu ea! De ce? Pentru ca Statul nu mi-a dat salariul ce mi se cuvine, fara marirea pe care se cearta toata lumea. Am un copil de doi ani care nu poate intelege ca astazi nu mananca lapte sau paine, care nu intelege ca astazi nu schimbam cizmele cu adidasi, desi e cald afara, pt ca mama nu are bani. Da, discriminam , poate, copiii la scoala, dar copiii nostri nu sunt oare, la randul lor, discriminati??? Eu nu am nicio datorie fata de Stat, nu am beneficiat de o marire care sa mi se ceara acum inapoi, atunci, de ce nu mi-am castigat salariul care mi se cuvenea? Sper sa nu fi fost prea ambigua...Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Nu stiu daca cei doi "Anonim", din comentariile de mai sus, sunt unul si acelasi. Daca da, pentru a raspunde la comentariul postat, ultimul, il rog sa isi ceara scuze pentru primul cmentariu, care nu este compatibil cu statutul unui cadru didactic sau al unei persoane care lucreaza in invatamant, indiferent de incadrare.
    Prin urmare, as dori sa va raspund la ultimul comentariu, insa in aceste conditii, nu pot. Astept scuzele dumneavoastra, postate tot aici!
    Am indreptatirea sa nu intru in dialog cu o peroana care ma huiduie, mai ales ca urmare a faptului ca am primit o sanctiune (excluderea din sindicat) total nejustificat.
    Va multumesc!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu, nu sunt una si aceeasi persoana, din fericire. Nu-mi sta in fire sa jignesc si imi pare rau ca ati considera ca as fi una si aceeasi persoana cu dl/dna de mai sus...Am intrat "Anonim" pt ca nu am stat sa mai cercetez cum se selecteaza un profil. Imi pare rau ca ati considerat ca af un om asa duplicitar, cu ata mei mult cu cat aceasta optiune de selectare a profilui este dispinibila oricarei persoane care va viziteaza blogul.

    Va doresc o zi buna!

    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  7. Si scuzele de rigoare pt. greselile datorate tastarii in graba...Nici optiunea de a corecta mesajul nu o gasesc...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,

    Imi pare rau ca m-am putut gandi la dumneavoastra ca posibil aceeasi persoana cu cea care s-a exprimat josnic. Aveti dreptate, nu aveam indreptatirea sa fac o astfel de apreciere si va rog sa primiti scuzele mele. Insa de cateva zile sunt supus unor atacuri la persoana -- din partea unor cadre didactice care semneaza sub pseudonim -- cum nu mi-am putut imagina. O sa postez cat de curand linkul unde, pe forumul MEC, se poarta aceste discutii cu jigniri nepermise unei fiinte umane, interzise cu desavarsire unui cadru didactic. In plus, intr-adevar, fiind ambele sub "Anonim" am crezut, din greseala, ca mesajele sunt ale uneia si aceleiasi persoane.
    O sa incerc sa raspund mesajului dumneavoastra initial. Nu stiu de ce dumneavoastra nu vi s-a aplicat marirea de 33%, dar aceasta e o alta poveste.
    Insa, daca aceasta marire nu vi s-a aplicat, nu exista niciun motiv pentru care sa va fi fost diminuat salariul. Dar cred ca pot banui ce s-a intamplat.
    Cadrele didactice din unele scoli din Buzau au castigat in instanta marirea salariului in baza Legii 221/2008. Ce nu au inteles insa (si pt ca au fost mintite de sindicat) este faptul ca aceasta marire se aplica numai pana la 01.05.2009 si ca, in plus, Guvernul a stabilit ca banii diferenta pt cele 7 luni (din oct. 2008 pana in mai 2009) se vor acorda eselonat pe 2 sau 3 ani.
    La presiunea sindicatelor, directorii au operat insa aceste mariri in noiembrie si decembrie total nelegal. Acum li se cere sa raspunda pt asta si sanctiunile, in alt context, ar fi fost foarte dure (deturnarea de fonduri e infractiune), insa solutia a fost scoaterea si folosirea cadrelor didactice intr-un protest nelegal, cu consecinte imediate asupra copiilor dar si cu posibile consecinte asupra cadrelor didactice. Prin urmare, ca urmare a unor greseli ale directorilor, facute insa la presiunea sindicatelor (facute la solicitarea unui partid politic), trebuie sa plateasca copiii si cadrele didactice care, iata, sunt manipulate extrem de usor...
    Cum MEC a cerut ca situatia sa fie imediat remediata, in lunile ian si feb 2010 salariile au fost reduse pt a se recupera ce s-a dat in plus.
    In cazul dvs, daca, asa cum spuneti, nu ati beneficiat de nicio marire in nov, dec, ian, feb, micsorarea de salariu e total nelegala si va voi ajuta sa va recuperati restul de bani. Aveti datele mele, imi puteti scrie pe email pt lamurirea unor detalii si apoi, daca va fi cazul, ne putem intalni sa va spun exact ce trebuie sa faceti.
    Probabil ca din greseala v-a fost diminuat si dumneavoastra salariul la un loc cu ceilalti colegi care, in mod corect, a trebuit sa restituie ce au luat in plus.
    Daca situatia este asa cum spuneti si daca ce spun eu este adevarat si nu exista alte motive, in mod cert va veti recupera banii si inca o data va promit ca va voi ajuta. Am ajutat foarte multe persoane in multe alte situatii.
    Dar, indiferent cum stau lucrurile, va rog sa va ganditi, lasand la o parte influenta pe care o puteti avea ca urmare a ce se intampla in jurul dumneavoastra, ca lucrator intr-o scoala. Este acesta un motiv de greva? Eu cred ca nu. Si sigur nu este. O sa vedeti ca, in situatii precum a dumneavoastra, sunt unii pasi elementari si nu este nevoie ca pt o greseala a directorului sa incalcam drepturile copiilor si sa ne expunem inutil.
    Ma bucur ca mi-at scris. Acesta a fost unul din motivele pt care am facut acest blog, pentru a-mi oferi serviciile, gratis, celor care considera ca au nevoie de ele. Nicidecum pentru a fi jignit. Nu imi imaginam ca printre colegii nostri sunt astfel de persoane, nedemne de a sta in fata copiilor in calitate de educator.
    Desigur, va rog sa anuntati si alte persoane ca sunt dispus sa le ofer informatiile si sfaturile de care dispun!
    Va doresc o zi placuta,
    Emil Moise

    RăspundețiȘtergere
  9. Va multumesc mult pentru raspuns! Deoarece in situatia mea sunt, probabil, si alte cadre didactice, o sa postez tot aici, pe blogul dvs., datele problemei. La inceputul semestrului II am revenit la scoala, dupa ce, timp de doi ani, am fost in Concediu Ingrijire Copil. La intoarcerea la catedra am aflat ca, in conformitate cu o lega data parca in 2009, persoanele care se intorc la munca dupa ce beneficiaza de un astfel de concediu (C.I.C), trebuie incadrate cu acelasi salariu pe care il aveau inainte de intrarea in concediu. Nu mai stiu care e nr legii, dar stiu ca exista pt ca, evident, am vrut sa ma conving ca este asa. Si am gasit legea respectiva. Bun. Asta inseamna ca eu nu beneficiez de marirea de 33%. Mai mult, mergand sa lamuresc aceasta problema la jurista sindicatului (si anume cand voi putea beneficia de aceasta marire salariala) mi s-a spus ca nu voi beneficia niciodata pt ca, pe perioada Concediului de Ingrijire Copil, contractul de munca este suspendat. Mi s-a parut total absurd (si inca mi se mai pare) ca diferenta dintre mine si un coleg de aceeasi varsta, cu acelasi grad didactic si cu aceeasi vechime sa fie, salarial vorbind, o suma care, la modul sincer, mi-ar fi utila, dar de care nu voi beneficia in veci pt ca am savarsit "pacatul" de a face un copil si mi-am permis sa-mi exercit dreptul de mama, drept pe care mi-l ofera tara in care traiesc. Nu am cercetat problema mai mult, nu sunt o buna cunoscatoare a legislatiei, nu am timpul si, mai ales, taria de a purta o lupta pe acest plan. Poate, pe undeva, inca ma multumesc sau ma amagesc cu gandul ca voi pleca din tara...si voi uita toate astea. Spre exemplu, jurista mi-a raspuns ceva de genul "Si eu am un copil de un an si ceva acasa, dar am ales sa vin la munca"...In fine. Revenind la problema noastra: da, in mod clar va pot spune ca nu beneficiez si nu am beneficiat niciodata de aceasta marire salariala de 33% si, cu toate astea, salariul meu a insemnat doar un procent dintr-un intreg. Si nu sunt singura in aceasta situatie. Privitor la greva, sunt de acord cu dvs, dar ati omis sa-mi raspundeti la o intrebare: copilul meu nu este, la randul lui, unul discriminat?
    P.S. Predau o limba straina, la gimnaziu. Puteti fi sigur ca, si daca eu as fi chemat copiii la scoala, sa zicem, spre a-mi face orele, cu siguranta nu ar fi venit niciun sfert dintre ei la scoala...Asta ar insemna reluarea materiei la intorcerea la scoala a intregului efectiv de elevi, pt ca nu m-ar lasa sufletul sa-i privez pe cei care ar sta acasa de unele cunostinte esentiale in insusirea unei limbi straine, pe criteriul "Eu am ales sa vin la scoala si sa muncesc/predau, dar voi n-ati ales sa veniti, asa ca pierderea voastra sa fie". Nu as putea face asta niciodata. Iar daca as face-o, tot discriminare s-ar numi... Consider lupta care se poarta acum un pic absurda, dar consider, de asemenea ca NIMENI nu avea voie sa-mi "macelareasca" salariul, fara sa fiu anuntata, fara sa existe o hartie semnata de mine, prin care sa-mi dau acordul (iarasi absurd: sa-mi dau acordul sa mi se taie din salariu de ce, pt ce???)asupra unei decizii etc...

    O zi buna si dvs!

    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  10. Revin, pt ca simt nevoia sa fac unele precizari...


    Desi nu am nimic de castigat din aceasta greva, ba dimpotriva, sa stiti ca solidarizez din tot sufletul cu colegii mei de breasla. Nici pe ei nu i-a anutat nimeni, nici in scris, nici verbal si nici altcum, de ce le sunt oprite drepturile salariale. Nu poti retine salariul cuiva, fara sa-i explici, in mod clar, concret, de ce se intampla acest lucru si MAI ALES, facand acest lucru inainte de a savarsi actul in sine!

    Pe mine nu ma incalzeste cu nimic daca eu imi voi recupra banii pe luna trecuta, atata timp cat mama, sau sora, sau fratele, sau prietena cea mai buna sunt in imposibilitatea de a-si plati rata la banca sau de a-si sustine propria familie.
    Sper sa fi inteles amaraciunea spuselor mele...

    La revedere!

    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Moise,
    Nu pot să cred că insistaţi în a susţine că ceea ce se întâmplă acum este recuperare a sumelor primite în plus. Când s-a făcut cercetare administrativă pentru fiecare dintre cei implicaţi? Când s-a stabilit suma pe care o are fiecare de returnat şi algoritmul în care se va face acest lucru cu respectarea Codului Muncii?
    Dacă ştiaţi că sindicatul face presiuni pentru a obţine ceva ce nu era legal, de ce nu v-aţi avertizat colegii? De ce nu v-am văzut atunci la televizor purtând steagul dreptăţii dezinteresate? De ce n-aţi trecut din şcoală în şcoală să spuneţi ce mârşăvie urmează să se comită?
    De ce aţi tăcut atunci, domnule profesor Moise, şi ne reproşaţi acum că ne-am lăsat manipulaţi de sindicat?
    Atunci, dacă aţi văzut lucrurile mai clar şi mai departe decât noi, de ce nu v-aţi gândit la drepturile copiilor?
    De unde atâta îngăduinţă faţă de monumentele de incompetenţă din structura ISJ şi atâtea acuze la adresa liderilor sindicali?
    Spuneţi cu multă ipocrizie ...doamna inspector şcolar general... şi vă prefaceţi că nu ştiţi despre cine vorbiţi.
    Poate că liderii de sindicat au ceva de câştigat de pe urma unui amărât ca mine (chiar aşa mă simt), dar faceţi acelaşi lucru şi dumneavoastră şi e mare ruşine...
    Unde eraţi în noiembrie, decembrie, ianuarie când în fiecare şcoală se punea problema încadrării? Ne-aţi spus atunci că ne consiliaţi şi nu v-am auzit?
    Într-o zi vom afla poate şi motivul pentru care faceţi asta. Cu siguranţă nu e grija pentru drepturile nimănui!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara,

    Voi raspunde mesajelor in ordine cronologica, asa ca voi incepe cu raspunsul adresat doamnei Florentina Popescu. Deoarece textul e detul de mare si nu poate fi remis, il voi structura in trei parti.
    Partea I

    Stimata Doamna,
    Inteleg foarte bine ce spuneti, insa cum problema este oarecum complicata, o sa incerc sa ma refer la aceasta pe pasi. Cu unele dintre punctele dumneavoastra de vedere sunt de accord, insa in privinta altora consider ca nu ati fost suficient informata.
    1.Dumneavoastra nu ati fost discriminata fata de colegii dumneavoastra deaorece acestia au primit o majorare salariala doar pentru 7 luni, din oct. 2008 pana in mai 2009, cum v-am mai spus. Tocmai aici a aparut una din probleme, caci liderii de sindicat in frunte cu jurista sindicatului sustin, in mod nejustificat, ca acea marire a fost castigata pt perioada nelimitata si nu doar pana in mai 2009. Eu le-am explicat personal, in urma cu mai bine de o saptamana, cu lux de amanunte, la sediul sindicatului, ca lucrurile nu stau asa si ar trebui sa stie asta orice student din anul I al unei facultati de drept (eu am facut facultatea de drept la stat, nu stiu ce se preda la cele private). Am stat de vorba cu presedintele sindicatului, cu vicepresedintele, secretarul, jurista sindicatului SIP si liderul de la M. Eminescu mai bine de o ora si le-am raspuns la toate intrebarile demonstrandu-le ca nu au dreptate. Eu cred ca au inteles, insa efectul nu a fost cel firesc si pe care, in mod naiv, l-am asteptat, ci altul, nemaintalnit in miscarea sindicala din Romania: m-au exclus din sindicat (!!!), dupa cateva zile, cum probabil ati aflat…
    Cum dumneavoastra in aceasta perioada aveati suspendat contractul de munca (si aici ii dau dreptate juristei ISJ), nu aveati cum beneficia de o marire care a revenit, periodic, numai celor care in acea perioada erau in munca. In plus, nu toate cadrele didactice au castigat acea marire, ci doar acelea care au actionat in instanta scolile (in cazul scolii mele de exemplu, au castigat marirea doar cei nominalizati in hotararea judecatoresaca, insa directorul a anuntat ca isi asuma marirea si pt celelalte cadre didactice, cu conditia ca acestea sa semneze pt returnarea banilor daca vor fi probleme). Prin urmare, in primul rand dumneavoastra ar fi trebuit sa fiti printre persoanele care au atacat in instanta scoala si ar fi trebuit, de asemenea, sa fiti in timpul contractului de munca.
    Ceea ce ar putea face sindicatele din Romania aici, dar ma indoiesc ca sunt in masura, dupa cum vad ca opereaza, este sa incerce o negociere cu Guvernul ca toate cadrele didactice din Romania sa beneficieze de acea marire pt cele 7 luni si nu numai cele din proces… Insa asta e o problema delicata si nu se refera si la persoane aflate in situatia dvs deoarece pe perioada CIC contractul de munca e suspendat si beneficiati de o indemnizatie fixa. Cand jurista ISJ s-a referit la faptul ca dansa a ales sa vina la munca pt a beneficia de vreo marire (si nu stiu la ce marire s-a referit) sigur se gandea la marirea respectiva pe perioada cat aceasta a fost acordata, caci dupa ce revenea din C.I.C. marirea i s-ar fi cuvenit, daca aceasta nu era periodica.
    Sfarsitul Partii I

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu nu stiu de existenta acelei legi de care vorbiti si care ar prevedea ca persoanele care se intorc din C.I.C. vor fi incadrate cu acelasi salariu ca inainte de CI.C. Va rog sa imi spuneti si mie nr si anul legii. Daca este asa cum spuneti dumneavoastra, voi citi legea si voi cauta justificarea acesteia si apoi va voi da un raspuns. In principiu, dar doar in principiu deocamdata, sunt de acord cu dumneavoastra ca dupa ce reveniti din C.I.C. nu puteti fi privata de drepturile instituite de o lege, care a intrat in vigoare in timp ce erati in aceasta forma de concediu. Sigur ca pe perioada concediului nu vi se poate aplica decat daca, precum jurista ISJ ( la alegerea domniei sale) veti dori sa va intoarceti la munca, dar cred ca ar trebui sa vi se aplice dupa ce va veti intoarce la munca dupa C.I.C.. Daca este asa cum spuneti dumneavoastra, insa va rog sa imi dati voie sa nu cred asta, cred ca e o situatie interesanta si e posibil sa ma implic cu asociatia pt solutionarea acesteia, caci deocamdata, doar in limita a ceea ce mi-ati spus, asta ar fi o discriminare de neacceptat.
    Prin urmare, in concluzie, marirea salariala a colegilor dvs nu vi se poate aplica pt ca a operat doar pt o perioada in care dvs erati in C.I.C..
    2. Cu privire la solidarizarea cu celelalte cadre didactice, e frumos ce spuneti. Sigur ca e bine sa fim solidari cu persoanele nedreptatite. Sunt pentru asta! Sunt chiar presedeintele unui ong care are aceste termen, atat de nobil, in nume… Insa niciodata nu te poti solidariza cu cineva in comiterea unei ilegalitati, indiferent care e motivul! Sigur, te poti solidariza si pt comiterea de „ilegalitati” intr-un stat totalitar si asta, depinzand evident de „ilegalitati” poate fi nu numai de necondamnat, dar si laudabil. Numai ca noi suntem intr-un stat de drept. Va rog, prin urmare, sa nu mai incercati sa ma convingeti cat de utila e solidarizarea in comiterea unei ilegalitati, caci nu veti reusi… Daca totusi vrem sa ne solidarizam cu colegi de ai nostri care au fost nedreptatiti, putem sa ii ajutam cum ne sta in putere, dar nu sa comitem ilegalitati, ceea ce, imi pare rau sa va amintesc, dumneavoastra, foarte multe cadre didactice, ati facut…
    3. Stimata Doamna, doar nu va imaginati ca in situatia unei greve, presupunand ca e legala, lucrurile nu mai sunt reglementate si intram in haos… adica vine cine cum vrea la ore, fie elev, fie cadru didactic…
    Sfaristul partii a II-a

    RăspundețiȘtergere
  14. Partea a III-a
    In cazul unei greve, daca se decide sa nu se mai faca ore, profesorii nu mai discuta cu copiii referitor la programul scolar, caci sunt in greva. Este foarte grav ca profesorii sa trimita copiii acasa, e un lucru peste care eu, daca as fi in conducere nu l-as putea lasa nesanctionat. Or, in cazul nostru asa s-a intamplat si e foarte grav ca unii colegi de ai nostri, din nefericire multi, s-au pretat la asta. Din momentul inceperii grevei, directorul discuta cu copiii. In plus, daca unii profesori nu intra in greva sau renunta la greva, directorul trebuie sa stie asta si sa faca un nou orar pt acei profesori si sa informeze copiii (cu privire la orarul respectiv), care sunt obligati sa vina la scoala.
    Prin urmare, dumneavoastra, ca si ceilalti colegi ai nostri, nu puteti face decat un singur lucru: sa anuntati directorii de scoli ca ati renuntat la protest si sa intrati la ore dupa orarul pe care vi-l fac directorii. Tot directorului ii revine sarcina sa anunte copiii in legatura cu aceasta sitatie.
    A, desigur, puteti protesta dupa ore cat doriti, sau puteti sa faceti si greva in timpul orelor, insa exista o lege a conflictelor de munca ce trebuie respectata…
    4. Desigur, trebuia sa fiti anuntata ca vi se va opri din salariu. Insa nu, nu trebuia sa semnati ca sunteti de acord cu asta. Directorul scolii avea obligatia ca in consiliul profesoral sa va anunte ca s-a comis o greseala in nov, dec, eventual si in ian si feb (desi ar fi ciudat caci din ianuarie MEC a trimis circulare foarte clare ca s-a incalcat legea in noiembrie si decembrie si a solicitat remedierea situatiei). Daca nu a facut asta poate fi sanctionat, dar asta nu e un motiv de greva. Nicidecum!!! E o problema intre dumneavoastra si director si ii puteti cere socoteala, eventual puteti cere la ISJ sanctionarea acestuia.
    La noi in scoala directorul a facut nu numai o sedinta, ci mai multe, in care ne-a anuntat ca in nov si dec embrie a gresit si a comis o nelegalitate acordandu-ne salariul marit si ca va trebuie sa dam inapoi ce am luat in plus si s-a consemnat asta in procesul verbal al sedintelor respective. Daca la dumneavoastra la scoala nu s-a procedat asa, repet, e problema directorului, dar in nici un caz nu e motiv de protest prin trimiterea copiilor acasa.
    Stimata Doamna, eu nu sunt impotriva drepturilor cadrelor didactice! Ar fi culmea, atat timp cat mi-am dedicat mare parte a vietii promovarii drepturilor fiintei umane. Demersul meu e in favoarea cadrelor didactice si nu impotriva acestora si cine sustine contrariul, dupa toate evidentele si dupa toata dispozitia de care am dat dovada, e rau intentionat.
    Daca intrati pe forumul de discutii al MEC unde se discuta aceasta problema, o sa vedeti cu ochii dumneavoastra cum s-au raportat la argumentele mele unele persoane care, prin modul in care se adreseaza nu au cum sa fie acceptate in aceasta nobila meserie.
    O seara placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara,

    Voi raspunde, acum si doamnei Alina, in doua parti (din motive tehnice).
    Partea I
    Stimata Doamna Alina,
    Incerc sa va inteleg revolta si desi sunt la fel de revoltat nu o sa folosesc acelasi ton ca dumneavoastra si nu o sa va jignesc, asa cum procedati dumneavoatra. De altfel, imi propusesem sa nu mai raspund mesajelor care ma jignesc dar pana la urma e decizia mea cui si in ce conditii raspund. Asadar, voi incerca sa va raspund.
    Indiferent de ce credeti dumneavoastra, da, acum asta se face: recuperarea sumelor primite in plus. Daca aveti alta informatie, va rog sa mi-o furnizati. Au mai fost unele exceptii, insa acestea, din cate stiu, nu se regasesc in toate scolile, in cazurile in care dintr-o greseala a unor functionari angajati la serviciul de Contabilitate al Primariei nu s-au virat sumele in bugetele scolilor conform noilor prevederi bugetare. Greseala cred insa ca e scuzabila, fiind datorata noului sistem de alocare a banilor in invatamant, in functie de nr de copii ai scolii si nu cum se facea pana acum. Insa in scolile unde s-a intamplat sa fie inregistrata aceasta greseala (cum e si scoala mea, unde am fost nevoiti sa luam salariul mai mic pe februarie si din acest motiv), aceasta se va remedia in scurt timp (la noi s-a remediat deja, din cate am inteles).
    Nu stiu la ce va referiti cand spuneti „cerecetare administrativa pt cei implicati”. Daca imi explicati ce ati vrut sa spuneti, voi incerca sa va raspund.
    Ma intrebati cand s-a stabilit care e suma pe care o are fiecare de returnat. Pai cred ca e simplu de stabilit: exact cat s-a luat in plus, de fiecare, pe lunile noiembrie si decembrie, contrar prevederilor legale. Adica pe noiembrie si decembrie trebuia sa avem salariul la fel ca in octombrie. Cum in aceste 2 luni s-a operat ilegal marirea de salarii, sumele primite atunci in plus trebuie returnate.
    Din nou, nu stiu la ce va referiti cand faceti referire la „algoritmul in respectarea Codului Muncii”. Daca imi explicati, o sa incerc sa va raspund.
    Stimata Doamna, in primul rand, eu nu stiam ca sindicatul face presiuni… Am aflat asta abia acum, recent, punand cap la cap toate informatiile si amintirile, asa cum au fost consemnate, de altfel. Prin urmare, nu aveam cum sa va anunt. In plus, doamna, eu nu am obligatia sa anunt pe cineva, prin urmare nu vad cum imi cereti socoteala pe acest ton. Daca insa decid sa anunt oamenii, asta nu este o obligatie ci un gest pe care daca vreau il fac, daca nu, nu.
    Insa, de unde stiti ca nu mi-am anuntat colegii? Pai nu stiti, inseamna, de ce nu sunt colegii mei in greva (majoritatea dintre ei).
    In primul rand, cu mult inainte de protestul sindicatului, pana sa stim ca va fi un astfel de protest, am aflat o chestiune foarte interesanta pt mine in tot acest joc al Guvernului pe spatele cadrelor didactice. Atunci am decis sa ma implic, caci eu niciodata nu am facut demersuri pt marirea salariului meu. E o lupta care pt mine nu merita atentie. De aceea am decis sa intru in sindicat, pt ca am crezut ca e o organizatie care poate si stie cum trebuie luptat. Dar repet, m-a atras o chestiune despre care voi vorbi alta data. Insa studiind acest aspect, a trebuit sa ma informez si asa am adunat mai bine de 500 de pagini cu legi, ordonante, adrese, note si am putut sa imi fac o fotografie clara a situatiei. Primul pas dupa, desi nu am aceasta obligatie, dar asa am simtit, a fost sa cer acordul conducerii scolii sa prezint situatia in fata colegilor, in cancelarie, daca, evident, si ei sunt interesati. Si au fost. Le-am prezentat situatia, in cancelarie, in prezenta directorului si a colegilor, invitate fiind si doamnele de la Contabilitate. Repet, cu mult inaninte de a se incepe protestul.
    Sfaritul primei parti

    RăspundețiȘtergere
  16. Partea a doua a raspunsului adresat doamnei Alina
    In prima zi a protestului, credeam ca stiti asta, am participat la o emisiune pe Tv Buzau, alaturi de secretarul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Buzau (SIP). Am spus foarte clar ca protestul e nelegal, iar dl Bratu, secretar al SIP a spus ca spun prostii si a negat ce am spus. De 5 ori in emisiune l-am rugat sa indice temeiul legal al protestului si nu a facut-o, desi de fiecare data a spus ca va mentiona acest temei in emisiune.
    A doua zi am depus la SIP o cerere, pe care o gasiti pe blog, in care am cerut demiterea dl Bratu pt ca dezinformeaza cadrele didactice, copiii, parintii acestora si telespectatorii si am solicitat conducerii SIP sa prezinte temeiul legal al protestului sau sa il inceteze de indata. Prin urmare eu am informat din prima zi cu privire la nelegalitatea protestului. Dar inca o data: nu am aceasta obligatie, prin uramre nu vad de ce dumneavoastra sau oricine altcineva ati putea sa imi cereti socoteala daca nu as fi procedat asa.
    In plus, am incercat sa ajung si in alte scoli, in timpul meu liber evident si nu am fost acceptat decat intr-o scoala unde, la fel, am informat cadrele didactice, care mi-au multumit… Cred ca am facut mult mai mult decat toate sindicatele la un loc, nu credeti? Si, spredeosebire de acestea, fara a avea aceasta obligatie si total dezinteresat… Adica am incercat sa informez cadrele didactice ca demersul lor sindical e nelegal si inutil si asta e in dezavantajul lor cum, iata, s-a confirmat…
    In plus, am facut acest blog si am avut nenumarate discutii pe forumul MEC unde se discuta aceasta problema… Toate in si din timpul meu si toate mi-au mancat, va rog sa ma credeti, enorm din timp, in conditiile in care am multe alte probleme de rezolvat…
    In plus, dupa emisiune, a doua zi, in sedinta de sindicat din scoala mea, unde cadrele didactice au intrat in protest, cu exceptia mea, le-am explicat colegilor ca eu nu intru in protest pt ca e nelegal si pt ca 1. afectam copiii, 2. ne expunem si 3. nu vom avea nicio eficienta. De asemenea, le-am explicat ca eu am o solutie pt marirea salariilor si ca o voi incerca in curand.
    Rezultatul? Ceea ce nu a reusit nici ISJ si nici MEC, am reusit eu fara sa imi propun asta: 90% din colegii mei aflati la acea intrunire au decis sa renunte la protest… Prin urmare, daca mai e o scoala in oras care nu e in protest (cea in care predau si eu) asta se datoreaza mie. Nimeni nu mi-a cerut sa fac asta, nu am nici un fel de obligatie fata de nimeni.

    Sfarsitul partii a doua.
    Dintr-o greseala de proportionare a partilor, sunt nevoit sa continui cu inca o parte. Va cer scuze1

    RăspundețiȘtergere
  17. Partea a III-a din mesajul adresat doamnei Alina

    Stimata Doamna, eu ma gandesc mereu la drepturile copiilor, iar nenumaratele mele actiuni si proiecte in acest sens o demonstreaza cu asupra de masura. Ca sa punctez aici, niciodata nu am intrat in greva de cand sunt cadru didactic, din motive ce tin de drepturile copiilor, indiferent ca a fost legala sau nu, insa acum protestul e nelegal si am facut tot ce mi-a stat in putere sa imi anunt colegii din scoala si din judet de acest aspect. Am facut-o si oficial si public si nu mi s-a probat contrariul.
    Vorbiti la adresa mea pomenind de „ingaduinta fata de monumentele de incompetenta din structura ISJ”? Cred ca ma confundati! Nu cred ca veti mai gasi o persoana, nu in judet, ci in Romania, care sa fi luptat cu ISJ si MEC atat si asa cum am luptat eu…. Faptul ca am spus”doamna inspector general” nu inseamna ca nu stiu la cine ma refer… Dar cum ati fi preferat sa ma adresez? Va rog sa intrati pe forumul MEC si sa vedeti cum mi se adreseaza cei care sustin protesul ilegal… Credeti ca asa ar trebui sa se adreseze un cadru didactic? Nu-mi permit sa continui comentariul si va rog sa nu ma determinati sa o fac…
    Cum adica fac acelasi lucru precum liderii de sindicat? Va rog sa imi explicati, caci nu inteleg si nu va pot explica… Ce am eu de castigat de pe urma dumneavoastra, asa cum afirmati ca au de castigat liderii de sindicat, comparandu-ma cu ei? Ideile mele au fost expuse in mod transparent si sutinute public si am raspuns la toate intrebarile care mi s-au adresat. Am raspuns si la jigniri… Unde e profitul meu despre care vorbiti? Va rog, inca o data, sa imi explicati!
    Nu veti afla intr-o zi, cum spuneti, motivul pt care „fac asta”. Vi l-am spus deja, de la inceput… Daca nu il puteti auzi, sau vedea, sau simti pe orice alta cale, nu cred ca il veti afla vreodata… Imi pare rau, dar nu e din vina mea!

    O seara placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  18. Potrivit C.muncii:
    ART. 164
    (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
    (2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
    (3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
    a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
    b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
    c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
    d) acoperirea altor datorii.
    (4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
    ART. 165
    Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.

    Asadar, domnule Moise, neplata salariilor profesorilor din Buzau indiferent de forma incadrarii contravine Codului Muncii. Daca o autoritate competenta constata ca a fost realizata o incadrare eronata, trebuia sa actioneze in instanta, sa obtina o hotarare si sa o puna in aplicare.

    Deasemenea, dincolo de orice echivoc, chiar daca se constata ca salariatii trebuie sa returneze o parte din salariu, nu puteau fi oprit mai mult de jumatate din salariu. Cred ca stiti ca unii profesori nu au primit niciun leu.

    Si mai sunt si situatii aberante, ca cea expusa de doamna de mai sus, care nici macar nu ar avea de ce sa aiba poprire la salariu, daca ar exista o hotarare in acest sens.

    De acord ca legile sunt interpretabile, si ne-am obisnuit cu asta, traind in Romania. Insa daca fiecare angajator si / sau autoritate in masura a controla salarizarea face cum o / le taie capul, si in loc sa descalceasca lucrurile, mai mult le incurca - si ma refer aici la Inspectoratul Scolar si la Centrele Bugetare - atunci discutam degeaba. Daca salariile au fost calculate incorect in ianuarie, statele de plata trebuiau refuzate. Daca situatia s-a repetat in februarie, ajungandu-se la epuizarea fondurilor de salarii trimestriale, deja este criminal.

    Mentionez ca nu sunt din Buzau, am citit blogul d-voastra pentru a va afla punctul de vedere si de fapt, consider ca sunt multe alte cauze care ar justifica intrarea in greva a profesorilor. Indiferent de motivele grevei, copiii vor fi afectati. Insa daca cei care trebuie sa aplice legea, nu o aplica, copiii vor avea mult mai mult de suferit pe termen lung. Noi varstnicii ne indreptam spre apus, ei de-abia isi incep drumul. Le-ar prinde mai bine, cred eu, o tara sanatoasa, intemeiata pe echitate si lege, decat o adunatura de forme fara fond.

    Cu stima, Gabi

    (Scuze daca mesajul se repeta, primul nu a aparut.)

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna dimineata!

    Domnule Moise,

    Va multumesc pentru mesajele destul de cuprinzatoare, adresate mie. Voi incerca sa fiu mai concisa, pentru ca timpul nu imi permite si, mai ales, pt ca ati dedus dumneavoastra, pe undeva, ca as incerca sa va conving sa fiti solidar cu colegii mei, ceea ce nu e nici pe departe adevarat. Nu incerc sa conving pe nimeni de nimic, fiecare are opiniile lui si suntem oameni maturi, care isi respecta convingerile (banuiesc). Asadar:

    1. Povestea cu incadrarea mea fara acea marire de 33% am expus-o nu pentru a cere explicatii sau ajutor, ci pt a arata, in mod cat se poate de limpede ca, desi eu nu am nimic de inapoiat Statului, salariul meu a fost, mai bine de jumatate, retinut. De ce?

    2.Circulara de care vorbiti dumneavoastra a ajuns, cu siguranta, in fiecare scoala. Si nu ma indoiesc de faptul ca fiecare director a facut-o cunoscuta angajatilor sai, cum, de altfel, s-a intamplat si la noi la scoala. Numai ca eu, nefiind implicata in aceasta problema, nu am participat la discutii, deoarece nu era cazul.

    3. Povestea cu legea data cu privire la salarizarea dupa revenirea din C.I.C si, implicit discutia cu jurista sindicatului au fost pt a fi cat mai clara si mai bine inteleasa. In realitate, raspunsul doamnei nu a fost cel asteptat de mine, nu mi s-a explicat in termeni clari, presupunand ca aceasta marire salariala ar mai fi in vigoare sau ar fi in vigoare pe termen nelimitat, cand as putea beneficia de ea. Dar, tinand cont de contextul actual, aceasta problema nu ma mai intereseaza deloc, momentan. O sa revin cu nr legii de care va vorbeam.

    4. Inca nu mi-ati raspuns la o intrebare la care nu voi renunta usor: avand in vedere acest context, al privarii de niste drepturi salariale fara niciun motiv real, intemeiat, copilul meu, la randul lui, nu este unul discriminat?

    5.Si inca ceva...Cu privire la forumul MEC, sunt un foarte vechi utilizator. Dar, cam din aceleasi motive ca si dvs, am ales sa nu mai scriu nimic acolo, de mai bine de 2 ani. Citesc cand si cand, ma uimesc, ma mir, ma scarbesc, uneori (rareori) ma informez...Revin periodic sa vad dc s-a mai schimbat atitudinea. Din pacate, nu se schimba si cred ca nu se va schimba niciodata. Am citit si postarile dvs, si raspunsurile si tocmai de aceea am ales sa scriu aici....Din pacate, asta e Internetul si, dc in viata reala bunul simt lipseste in foarte multe situatii, pe Internet cu atat mai mult se va intampla asta. Bine, exista si reversul:si verticalitatea virtuala se mai "inconvoaie" in viata reala... Uneori, cred ca aveti asteptari prea mari la oamenii din jur. Si, de data asta, cred ca si cei din jurul dvs. au asteptari mari in ceea ce va priveste...Sper sa nu deduceti si de data aceasta ca as incerca sa va conving de ceva, cred ca am fost destul de explicita mai sus.

    Va doresc o zi buna,
    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  20. Stimate domnule profesor Moise,
    Aveţi o percepţie foarte ciudată asupra a ceea ce înseamnă jignire. Pare că orice atititudine diferită de a dumneavoastră este interpretată astfel. Puteţi vă rog să menţionaţi care sunt cuvintele jignitoare pe care vi le-am adresat?
    În altă ordine de idei, nu merita să vă osteniţi a înşira atâtea cuvinte dacă tot nu mi-aţi răspuns punctual la ceea ce v-am întrebat.
    Nu cred că nu aţi înţeles întrebările mele. Cred doar că nu aveţi răspunsuri şi asta îmi confirmă presupunerile.
    Cu respect,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  21. Domnule Gabi,
    Va multumesc pentru comentariu! Nu stiu daca ati citit ce am postat pe blog.
    Intentia mea a fost sa informez cadrele didactice in legatura cu starea care a generat acest protest.
    Protestul a fost declansat pentru respectarea Legii 221/2008 de marire a salariilor cadrelor didactice. Drept urmare, m-am informat si am postat pe blog pozitia mea, pe care am exprimat-o si public si oficial, in mai multe randuri.
    Am demosntrat si am afirmat ca protestul este nelegal, insa eu nu sunt impotriva cresterii salariale pt cadrele didactice. Demersul meu, repet, e in favoarea cadrelor didactice, in favoarea cresterilor salariale ale acestora.
    Ceea ce spuneti dumneavoastra e partial adevarat, dar nu asta e problema. Adica, daca am primit in plus pe noiembrie si decembrie si mi se demonstreaza ca primirea e nelegala, de ce sa ma mai intreb care e motivul pt care in lunile urmatoare mi se retine din salariu? Nu e clar? De ce sa mai merg in instanta, daca stiu ca am primit mai mult? Dar ceea ce punctati dumneavoastra, chiar daca ar fi corect, nu este obiect al protestului. In primul rand pt ca pur si simplu nu este, nu asta au declarat sindicatele ca obiect al protestului, in al doilea rand, daca ar fi, ar fi nelegal. Faptul ca un director nu respecta Codul Muncii, asa cum spuneti, nu justifica un protest. Asa spune legea conflictelor de munca. Sunt alte cai de rezolvare a problemei.
    Problema a fost a directorilor care au acceptat, nelegal, sa mareasca salariile pe noiembrie si decembrie. Nu stiu de ce li s-a aprobat asta de la inspectorat si de la centrele de executie bugetara, e si pt mine o problema si o sa ma interesez, dar adevarul e ca au gresit si au incalcat legea. Dar greseala directorilor nu se rezolva prin protest trimitand copiii acasa. Caci, repet, avem o lege a conflictelor de munca in care se dau clar conditiile in care, in mod legal, poti declansa o greva.
    Dar de ce va spun ca nu aveti dreptate? Pt ca, tot din vina directorilor (a unora dintre ei) salariile s-au primit marite in decembrie, nelegal, dar s-au primit la fel si in ianuarie. Or, dupa noile reglementari bugetare, bugetul unei scoli e repartizat pe 3 luni: daca in 2 ai primit mai mult decat trebuie, in a treia e posibil sa primesti mai putin decat jumatate din salariu. Pentru ca bugetul nu permite. Nu sunt bani, efectiv, pt mai mult. De acord cu dumneavoastra, trebuia oprita problema de la inceput, insa suntem intr-o perioada de schimbari legislative de substanta, iar juristii nu sunt si cred ca nici nu putem avea pretentia sa fie la curent cu absolut toate schimbarile si mai ales interpretarile... Nici juristii ISJ si nici ai sindicatelor, caci daca acestia din urma ar fi fost bine pregatiti nu ar fi solicitat ceva ce e nelegal sa primim.
    Dar daca ni se demonstreaza ca in lunile din urma am luat mai mult decat ni se cuvenea si ca bugetul nu permite trecerea peste sumele alocate si in plus, cei care au gresit au facut-o sub imperativul unei hotarari judecatoresti pe care nimeni, atunci, nu a interpretat-o corect, ce facem, intram in greva? Trimitem copiii acasa? Chiar daca aveam temei legal, in opinia mea, cred ca nu trebuia procedat asa... Dar problema e ca greva nici macar nu are un temei legal.
    Eu, asa cum am mai spus, am o solutie si o voi pune in aplicare cat de curand, asa cum am mai facut...
    Este insa dureros ca am primit atacuri dure la persoana, am fost jignit, de cadre didactice, de persoane care predau copiilor la scoala si, in mod nemaiintalnit in miscarea sindicala din Romania, am fost exclus din sindicat. Eu nu am dorit decat sa imi exprim opinia, ceea ce am si facut si, mai mult, nu mi s-a demosntrat ca nu am dreptate. In schimb, au gasit solutia: sa ma excluda din sindicat...

    O zi placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  22. Stimate domnule profesor Moise,

    1. Puteaţi să vă adresaţi simplu cu apelativul doamna Stoian.
    2. E de-a dreptul şocantă afirmaţia că, citez, Faptul că un director nu respectă Codul Muncii nu justifică un protest.
    Nu merită să mai continui.......

    RăspundețiȘtergere
  23. buna ziua domn profesor sunt eu alex da aveti dreptate in legatuira cu ceea ce ati precizat

    RăspundețiȘtergere
  24. Un parinte nemultumit29 martie 2010 la 10:40

    Buna ziua,
    Consider ca nu este justificat un protest de genul celui care a fost declansat in data de 16 martie 2010.
    Cu respect,
    Un parinte

    RăspundețiȘtergere
  25. Doamna Alina,

    Am sarit putin peste ordinea raspunsurilor, pentru ca nu am atat timp la dispozitie cat mi-as dori. O sa revin cu raspunsul la mesajul dumneavoastra (penultimul), insa pt ca sunteti socata de ce am afirmat, asa cum spuneti, o sa va raspund mai intai la ultimul mesaj.
    1. Nu vad care e problema ca in loc de "doamna Stoian" cum sugerati dumneavoastra, am spus "doamna inspector scolar general"... Oricine imi putea repsosa acelasi lucru daca faceam invers... In fond, de fapt, e vorba de aceeasi persoana...
    2. Nu stiu de ce sunteti socata; daca nerespectarea prevederilor legale de catre cei din functii publice de conducere ar putea genera proteste cu incetarea muncii, probabil ca nu ar mai munci nimeni...
    Nerespectarea prevederilor Codului Muncii de catre conducatorul unei institutii nu are decat doua solutii: rezolvarea amiabila, prin discutii cu acesta sau prin petitii, ori adresarea in instanta.
    De altfel, aceste solutii pe care vi le sugerez sunt nu numai unele firesti, dar sunt si singuele reglementate de legea conflictelor de munca.
    Greva, sau protestul prin incetarea muncii, pot fi initiate in alte conditii, reglementate clar in legea respectiva. A, desigur, poti protesta cum doresti, fara sa ai nevoie de vreo lege anume (in principiu), dar in afara programului de lucru.
    Situatia e insa cu atat mai speciala cand e vorba, in plus, de educatie, pt ca mai apare un subiect in discutie, extrem de important: copilul!
    Stimata Doamna, repet, demersul meu e in favoarea cadrelor didactice si nu in defavoarea acestora! Nu vad cum se poate interpreta ce am scris eu in sens contrar... Am recitit ce am postat pe blog si mi se pare ca ceea ce am scris e destul de clar. Cred insa ca trebuie citit mai cu atentie. Sau poate ca trebuie macar citit...
    O seara placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  26. Stimate Domnule Parinte,

    Evident ca aveti dreptate. Eu asta incerc sa spun din prima zi a protestului. Adica nu incerc sa spun, chiar spun. Cat pot de mult, incontinuu. Numai ca cele mai multe replici au fost jigniri de neconceput tinand cont ca vin din partea unor cadre didactice (gasiti discutiile de acest fel pe forumurile Ministerului Educatiei). In plus, ca un maxim, Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Buzau m-a exclus din randul membrilor de sindicat, fapt fara precedent in istoria sindicala din Romania. Si asta doar pt ca mi-am exprimat parerea care era contrara celor ale sindicalistilor, prin care le-am demonstrat ca protestul e nelegal si le-am caerut ca in cazul in care nu precizeaza legea care permite organizarea acestuia sa il inceteze de indata. Ca raspuns: excluderea mea din sindicat!!!
    Va multumesc pentru opinie!
    O seara placuta!
    Emil Alexandru Moise
    p.s. Va rog, daca se poate, sa faceti blogul cat mai cunoscut in randul parintilor care au copii in scoli, in scolile buzoiene in special Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Dl profesor Moise are dreptate. Greva este ilegala si am fost tarati intr-un conflict care (cred eu) nu este al nostru, al profesorilor.

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna Alex!
    Ma bucur ca ai intrat pe blogul meu. Cu aceasta ocazie ti-am vizitat si eu blogul. Felicitari!
    Singurul lucru unde imi pot permite sa te sfatuiesc (deocamdata), e la capitolul "Carti preferate". Ma intristeaza ca nu citesti... Daca vrei, am multe carti minunate sa iti recomand. Pe unele cred ca le gasesti la Biblioteca Judeteana, unde am donat foarte multe carti si reviste in proiecte cu multi copii, ca tine, iar pe altele ti le pot imprumuta chiar eu. Am donat carti, de asemenea, si la biblioteca scolii, ca si la alte biblioteci scolare.
    O seara placuta,
    Emil

    RăspundețiȘtergere
  29. Domnule Moise,

    Urmaresc cu interes discutiile de aici. V-as ruga, daca puteti, sa imi raspundeti la o intrebare pe care v-am adresat-o de 3 ori pana acum si la care nu as vrea sa renunt. Si anume:avand in vedere acest context, al privarii de niste drepturi salariale fara niciun motiv real, intemeiat, copilul meu, la randul lui, nu este unul discriminat? Credeti ca un copil de doi ani, care nu poate intelege aceste aspecte financiare, va astepta ziua in care eu voi castiga un proces pentru a-i putea cumpara cele necesare, zilnice?

    Va multumesc!

    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  30. Domnule profesor Moise,

    Mă înclin şi vă spun la revedere. Nu m-aţi convins de nimic. Aveţi o problemă reală cu propria situare în lumea asta, aşa cum e ea. Faptul că nu vă mulţumiţi doar să-i recomandaţi câteva titluri elevului dumneavoastră, ci ţineţi musai să-i aduceţi la cunoştinţă că aţi donat cărţi face parte din lunga serie a lui: EU SUNT SINGURUL/PRIMUL CARE...am cîştigat procesul x, am dat în judecată..., am susţinut contrariul, am avertizat că..., am fost exclus din sindicat...şi probabil că lista e lungă.
    Mult prea lungile dumneavoastră răspunsuri nu fac decât să confirme o afirmaţie dragă mie: Gândul nu coboară acolo unde aude prea multă vorbă.
    Fiţi mai concis, nu mai raportaţi totul la EU (sfat oferit de profesioniştii rezolvării conflictelor)şi poate veţi deveni credibil.
    Cu urări de bine,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  31. Doamna Alina,

    Acum ati mutat problema? Blogul meu a avut ca intentie sa informaze cadrele didactice pe problematica salarizarii...
    Faptul ca eu nu am indicat anumite tiluri elevului respectiv mi se pare exagerat! Si nu cred ca trebuie sa va dau dumneavoastra socoteala in acest sens!
    Insa, ca sa stati linistita: elevul respectiv mi-a cerut unele informatii cu privire la construirea unui blog, i le-am dat si i-am aratat cum se lucreaza, intrand cu el pe blogul meu. Dupa ce si-a facut propriul blog, a intrat pe blogul meu si a postat mesajul. Eu m-am bucurat ca a reusit sa isi faca singur blog si ca a scris cateva cuvinte. Vizitandu-i blogul, la randul meu, am constatat ca nu citeste... si mi-am permis sa intru pe acest subiect...
    Nu pot sa ii recomand inca ceva, caci trebuie sa discut mai mult cu el sa vad cam ce i-ar placea.
    Este extraordinar cum incercati sa scoateti din orice fac o nuanta negativa... Credetei ca nu trebuia sa spun ca am donat carti? De ce? Poate ca asa il determin sa ma intrebe ce carti... poate ca va dori sa intre si el in proiectele mele cu copii care ma sprijina sa donez carti... Am donat pana acum peste 1000 de carti noi si peste 500 de reviste la Biblioteca Judeteana Buzau, la Biblioteca Judeteana Vrancea, la Biblioteca Central Universitara din Cluj, la Biblioteca comunei Berca, la Biblioteca Grupului Scolar Berca, la Biblioteca Colegiului Agricol, la Biblioteca Colegiului Hasdeu....plus o brosura editata de Asociatia pe care o conduc, privind drepturile copilului, pe care am donat-o in peste 80% din scolile din judetul Buzau.
    Credetei ca gasiti si aici o problema?
    Le recomand, adesea, copiilor carti si ii mai si conving sa citeasca, stati linistita. Insa nu poti recomanda oricui orice, trebuie sa cunosti cat de cat persoana...
    Va cer scuze, insa nu stiu de ce, tot mai sunt surprins de cata rautate sunt capabile unele persoane...
    O zi placuta!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  32. Domnule Anonim 10,

    Da, din nefericire, ati fost tarati intr-o cursa murdara... Deja am foarte multe informatii, insa o sa le fac publice in alt context...

    O zi buna,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  33. Stimata Doamna Alina,

    Am recitit, din nou, ce ati postat si ce v-am raspuns. Cred ca v-am raspusn la toate intrebarile, chiar daca unele nu faceau obiectul blogului.
    Nu va inteleg reactia. De fapt, ce vreti?
    O zi buna,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  34. Stimata Doamna Florentina Popescu,

    Va cer scuze ca ati asteptat atat de mult raspunsul meu, insa deja am depasit, in dialogul cu dumneavoastra, obiectivul pe care l-am atasat acestui blog si care a determinat aparitia acestuia. In al doilea rand, timpul nu este de partea mea si va rog sa ma credeti ca am multe demersuri care mat in prins, adesea mult peste puterile mele.
    Voi incerca totusi sa va raspund, desi consider ca am abordat deja, aproape toate nelamuririle pe care le-ati exprimat, din nou, in ultimul mesaj…

    Nu am spus ca incercati sa ma convingeti pe mine sa fiu solidar cu cei care sunt in protest, ci ca incercati sa ma convingeti de motivul pentru care ati solidarizat dumneavoastra cu acestia. Eu incercam sa va spun ca indiferent care e motivul, o solidarizarea in nerespectarea legii, facuta, la randul ei cu nerespectarea legii nu poate fi justificata, ba chiar trebuie sa fie respinsa. De fapt, toata discutia ar fi trebuit, de la inceput, sa se rezume la asta. E rusinos ca nu stim ca nu avem voie sa facem ceva daca este nelegal. Daca nu stim si nu acceptam asta, ce mai cautam la catedra? Nu va intreb pe dumneavoastra, ii intreb pe toti cei care au participat la protest…
    Voi continua sa va raspund pe puncte:
    1. Eu nu mi-am oferit ajutorul pt ca mi l-ati fi cerut, ci pt ca asa fac de obicei; cand cineva imi spune ca are o problema si pare a nu avea o solutie, ma ofer sa ajut persoana respectiva, atat cat pot. Sigur, ajutorul meu e dezinteresat si la fel de sigur nu sunteti obligata sa acceptati. De ce v-a fost salariul retinut in proportie de mai mult de 50 %? Ma intrebati asta? Pai nu v-am explicat o data?
    2. Daca circulara a fost prezentata in scoala, atunci nu vad de ce cadrele didactice spun ca nu au fost anuntate de greselile care s-au facut si de faptul ca trebuie sa restituie banii…
    3. Va rog sa ma credeti, nu doresc sa iau apararea juristei in nici un fel, dar jurista ISJ nu are nicio obligatie in a informa cadrele didactice cu privire la problemele personale, chiar daca acestea privesc serviciul… Nici nu ar avea cum, sunt cateva mii (peste zece mii, cred) de cadre didactice in judet si o singura jurista. Ce v-a spus, ce ati discutat, e strict problema dumneavoastra…
    4. Doamna Florentina Popescu, in opinia mea copilul dumneavoastra nu e discriminat si va spune asta o persoana care lucreaza frecvent cu acest concept. „Discriminarea” este conscrata ca terminologie atat in doctrina cat si in legislatie si nu o putem atasa oricarei situatii pentru ca suna bine. In cazul dumneavoastra si al copilului dumneavoastra, s-a produs o nedreptate (nu orice nedreptate e discriminare si e bine sa nu le amestecam), insa v-am spus asta si v-am spus si in ce consta si cum se poate repara. Daca dumneavoastra nu vreti sa incercati sa o reparati pe calea amiabila, sau in instanta, asa cum v-am sugerat, in nici un caz asta nu va da dreptul sa intrati in greva si sa trimitei copiii acasa de la scoala. Acest gen de argumentare e unul vicios si daca il analizati putin mai atenta o sa va dati singura seama. Stiu, repet, e dureros ce vi s-a intamplat, dar nu putem rezolva probelemele (pe care multi le avem, in multe alte contexte), decat urmand o procedura legala. Altfel, ar fi haos, pe care nu ni-l dorim, nu?
    5. 5. La ce v-ati referit cand ati afirmat ca si cei din jurul meu au asteptari mari de la mine?
    In concluzie, e interesant ca si dumneavoastra, ca majoritatea, din cate inteleg, ati pornit in protest de la ceva, iar cand vi se arata ca acel ceva e nejustificat si nelegal, schimbati motivul protestului… De fapt, cati dintre participanti stiu exact despre ce e vorba in protest? In plus, cati dintre acestia au studiat ceea ce li se spune, in mod fals si grosolan, de catre cei care au initiat si conduc, in continuare, protestul?
    O zi placuta!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  35. Domnule Moise,

    Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsurile date. Din pacate, dincolo de legi, strambe sau drepte, dincolo de adevar si minciuna, dincolo de toate, exista suflete, exista oameni, oameni simpli, ganduri si gandiri, demnitate si multa, mult prea multa umilinta. Aveti dreptul sa credeti si sa sustineti ce vreti dvs, sincer...nu prea imi pasa. Pentru ca si eu am acelasi drept. Nu am incercat sa va conving de nimic, nici sa fiti solidar cu grevistii, nici sa ma justific in fata dvs (de ce as face-o?). Traiti cu impresia ca le stiti pe toate, dar, poate ca e o iluzie... Poate cunoasteti legea, poate cunoasteti drepturile copiilor (ale copiilor de la scoala, pentru ca deduc ca cei de acasa nu se mai incadreaza la "drepturi"), poate aveti dreptate in tot ceea ce afirmati in legatura cu protestul acesta. Insa catalogati mult prea usor oamenii, jigniti, la randul dvs, poate fara sa realizati asta (dar le cereti celorlati sa nu o faca in raport cu dvs), deduceti pe baza unor algoritmi proprii de ce cineva spune/ crede/ gandeste ceva, fara ca macar sa cunoasteti persoana respectiva si as putea continua. Dar nu o voi face pt ca, asa cum ati facut de fiecare data pana acum cu cineva care a spus sincer ce gandeste despre dvs, veti considera ca sunt un om rau, care doar are ceva cu persoana dumneavoastra. Si nu este deloc asa. Am sa-mi permit sa va recomand cu multa caldura o carte, pe care, in cazul in care ati citit-o deja, v-as sfatui sa o recititi: Albert Camus, "Caligula".

    Consider ca aceasta ultima postare a mea nu mai trebuie disecata in niciun fel, nu mai astept niciun raspuns si va multumesc anticipat pentru ca imi respectati dorinta.

    Mult succes in demersul dvs!
    Florentina Popescu

    RăspundețiȘtergere
  36. Stimata Doamna Florentina Popescu,
    Sigur ca incerc sa va respect dorinta, insa o intrebare cred ca am dreptul sa va adresez si de asemenea am dreptul, cred sa comentez ce spuneti despre mine: unde si cum am jignit? Va rog sa imi reproduceti pasajul respectiv si o sa cer scuzele de rigoare persoanei afectate. Daca s-a intamplat asa, am facut-o fara intentie. De fapt, le cer scuze tutror celor pe care, fara intentie poate, i/le-am jignit!
    Nu vreau sa gasesc circumstante atenuante, insa doresc doar sa intelegeti ca de cand a inceput protestul, aproape zilnnic am stat cel putin 8 ore cu diferite persoane, de la oameni simpli, profesori, directori, inspectori, inspectori generali, juristi, lideri de sindicat, prefect, membri ai organizatiilor neguvernamentale, sa explic ce se intampla. Am fost chiar consultat de lideri de sindicat de scoli care s-au convins ca au fost atrasi intr-o capcana...
    In aceste conditii, in care am dormit poate nu mai mult de 3 ore pe noapte, incercand sa raspund cu argumente la niste comentarii si jigniri pe care nu le puteti imagina dar pe care le gasiti postate pe forumurile Ministerului Educatiei, in aceste conditii in acre sunt exclus prin "linsare publica" din sindicat pt vina ca mi-am exprimat opinia, este probabil sa fi adus unele jigniri, dar, repet, fara intentie...
    Intentia mea, sper cat se poate de explicita, a fost sa informez colegii din Buzau si din tara de ceea ce se intampla. Si sa le ofer ocazia sa intre in demersul meu pe care, iata, nici macar nu am apucat sa il prezint si care este unul legal si cu sanse de reusita pt cresterea salariilor cadrelor didactice, spre deosebire de protestul din Buzau care e si nelegal si fara finalitate, dupa cum, cel putin acum, toti pot constata singuri.
    Va multumesc pentru intelegere!
    O zi buna!
    Emil Alexandru Moise
    p.s. Nu, nicidecum, nu am pretentia ca le stiu pe toate! Si nu, nu e adevarat, cel putin eu nu am spus asta si anume ca numai copiii de la scoala au drepturi.

    RăspundețiȘtergere
  37. Stiamta Doamna Florentina Popescu,

    Spuneti ca ati putea continua dar ca nu o faceti pt ca as considera ca sunteti un om rau. Va rog sa continuati! Libertatea de exprimare este una din libertatile pt care am luptat si lupt foarte mult! Nu o sa va consider un om rau!
    Va multumesc pentru cartea recomandata! Imi place Albert Camus!
    O zi buna!
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  38. Cine este acest Ion Dobre? Tupeul lui este de neimaginat. Indiferent de nedreptatea ce le este adusa profesorilor, nu pot intelege cum pot fi manipulati in asa masura. Oare nu mai au minimul de decenta?

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna ziua,

    Nu stiu cine este Dl Ion Dobre. Tot ce stiu este ca e profesor de sport. Insa dupa modul in care conduce tot ce se intampla in cadrul protestului, ma intreb care a fost activitatea domniei sale inainte de 1989 si daca, in acest context, a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Asa cum am afirmat si pe postul local de televiziune, Tv Buzau, in data de 01.04.2010, o sa depun diligentele in acest sens, pt a ne lamuri!
    Cum de pot fi manipulate cadrele didactice, nici eu nu inteleg.

    O zi placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu suntem manipulati, pur si simplu luptam pentru ceva care ni se cuvine. Va fac o schema ca sa intelegeti? Un desen ceva? Ca vad ca de vorba buna nu intelegi,nene! Esti o rusine! Nici macar nu meriti sa fii la catedra. Mi-e mila de elevii tai care au de a face cu un profesor nebun. Chiar asa...ai trecut testul psihologic pe bune sau ai mituit pe cineva?

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna seara,

    Dupa cum vedeti, am lasat sa treaca ceea ce ati postat, desi aceasta rubrica se numeste "Comentarii" si nu "Exprimarea frustrarilor prin jigniri".
    Desigur ca nu va pot raspunde, pentru ca nu ati spus nimic. Dar daca apreciati ca ma puteti jigini, atunci sa stiti ca o faceti, evident, fara ca eu sa va permit. Eu nu v-am jignit si am pretentia sa procedati la fel. Am facut acest blog, nu cu putin efort, pentru a imi expune opiniile si, eventual, pentru a comenta, argumentat, situatia. Daca doriti sa va exprimati in acest fel, va puteti construi un blog sau un site pentru jigniri sau injuraturi. Dar daca nu puteti altfel, iata, v-am lasat mesajul. Pana la urma, este libertatea dumneavoastra de a va exprima. Este pur si simplu asa cum va dicteaza si cum va lasa constiinta.

    O seara placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere
  42. domnule Emil Moise,vi se pare normal si legal ca printr/o ordonanta de urgenta,18, de anul asta,sa se decida plata esalonata a drepturilor castigate prin hotarari judecatoresti?in ce stat de drept hotararile definitive si irevocabile nu se executa dintr/o data ci esalonat,prin dorinta unilaterala a executivului si nu cu acordul expres al credituroului,in speta al profesorilor?Avocatul poporului a atacat deja oug 18 si sunt convins ca se va declara neconstitutionalitatea sa....sunt prea multe gafe comise in plan legislativ de acest guvern fantoma,numai un guvern de nepripeputi si-ar permite sa adopte doua ordonante neconstitutionale cu acelasi continut,vezi oug 37 din 2009 si oug 105 din 2009, ambele declarate neconstitutionale....deci mai usor cu profesorii care se inseala,guvernul e cel care se inseala cel mai mult si ne pacaleste pe toti,ascunde toata incompetenta sa in spatele ordonantelor de urgenta neconstitutionale,nu asa se conduce o tara....toata stima si admiratia dar legea trebuie sa triumfe,nu abuzul de drept!

    RăspundețiȘtergere
  43. Domnule Adi T,

    De fapt, ce faceti? Afirmati, intr-un mesaj care se vrea contra sustinerilor mele, ca legea trebuie sa triumfe? Pai in acest caz sunteti incoerent: pentru ca asta sustin si eu si se poate vedea in toate postarile si comentariile mele... Prin urmare de ce imi spuneti tocmai mie ca legea trebuie sa triumfe? Eu am respectat-o! Spuneti asta miilor de cadre didactice care au trimis 50 000 de copii acasa din timpul programului de scoala. Cadre didactice care in acest timp fluierau pe strada si bateau cu picioarele in usa unei institutii publice sau urlau ori purtau pancarde pe care scriau ca dau lectii de cultura civica ori scoteau strigate de bucurie cand eu am fost exclus total abuziv din sindicat pentru ca le spuneam ca incalca legea! Eu am sustinut si, de altfel, iata, s-a confirmat, ca protestul cadrelor didactice a fost nelegal. Nu stiu de ce trebuie sa mai discutam ceva in plus. Caci a fost nelegal. Eventual daca puteti sa imi aratati ca a fost legal, caz in care imi voi cere scuze pentru afirmatiile mele. Dar deja s-a confirmat tot ce am spus (iar eu nu asteptam o confirmare pentru ceva ce era evident)! Cadrele didactice au refuzat sa munceasca, 3 saptamani, fara un temei legal si au trimis acasa, de la ore, 50 000 de copii! Acesta este un abuz! La fel, din prima zi a protestului, am spus nu numai ca e nelegal, dar si fara rezultat. Si acest fapt s-a confirmat acum cand, iata, cadrele didactice nu au obtinut nimic... Liderii de sindicat nu au facut decat sa manipuleze cadrele didactice, si dupa 3 saptamani de protest nelegal, in care s-au incalcat grosolan drepturile a 50 000 de copii, singurul lucru pe care l-au "obtinut" a fost sa li se dea posibilitatea sa recupereze orele. Un alt abuz, de data asta comis de ministrul educatiei care, in loc sa ia masurile ce se impuneau pentru nerespectarea legii, da posibilitatea cadrelor didactice sa comita un alt abuz, prin chemarea copiilor la ore suplimentare... pentru recuperarea unor ilegalitati! Ilegalitatile nu se recupereaza, se sanctioneaza!
    Ma gandeam ca macar acum cadrele didactice s-au trezit si vor cere demisia de urgenta a liderilor de sindicat si a juristei sindicatului si tragerea lor la raspundere pentru tot ce s-a intamplat... Probabil ca sunt prea naiv sa cred asa ceva...
    Ce sa inteleg, ca dumneavoastra toata povestea asta nu va spune nimic?
    De fapt, ce faceti, in schimb? Imi aratati care sunt greselile guvernului? Pai ce, asta era problema? Problema mea era ca noi, cadrele didactice, am comis ilegalitati cu consecinte deosebit de grave. Adica marea majoritate a cadrelor didactice, caci nu toti au participat...
    Daca Guvernul emite acte nelegale avem posibilitatea legala sa le atacam! In niciun caz, dar in niciunul, nu putem sa facem ce am facut! Adica ce s-a facut, caci eu nu am contribuit.
    O seara placuta,
    Emil Alexandru Moise

    RăspundețiȘtergere